Dags för att bestämma sig...

för ett nytt objektiv, (hoppar av lycka)! och jag ingen aning om vilket jag ska köpa. Det kommer bli ett dyrare då jag vill ha ett som levererar bra under bröllopet som jag ska fota i sommar, alla andra gånger också. Men just nu tänker jag i bröllopsbanor. Vilket kan passa bra, jag kommer inte kunna ha med hela min kamra väska med allt. Utan jag kommer ha med min lilla, och i den ska det vara det viktigaste som jag vet kommer ge mig bra bilder.
 
Har ni något bra tipps på vilket objektiv som kan passa bra för inomhus,porrätt,vidvinkel och helkropps. Gärna allt  i ett ^^
 
 
 
 

Vi låtsas att vi inte ser

Varje dag sitter hon utanför Ica, spelar ingen roll vilket väder. Regn som snö. Hon sitter där med en tjock jacka på en filt med ett kort i handen. Kortet föreställer en pojke, kanske är det hennes eller är det bara en bild som ska locka oss att ge hen pengar ?
 
Varje gång jag gårförbi får jag så där ont i hjärtat, varför gör Sverige så här ? Hur kan det låta någon sitta där ute i kylan dag ut och dag in med en kopp från Subway som mynthållare, för att få ihop till sitt leverbröd? Jag förstår inte...
Många går bara förbi, vill antagligen inte kännas vid det eller se eller tänka att hon sitter där. Ibland ser man någon gå fram och lägger ner ett stakars mynt, hon ler och ser tacksam ut, men det hännder inte ofta att man hör ett klir i muggen.
 
Hemma i Skellefteå blev man väldigt illa till mods då dom kom, för man var inte van. Här nere i Göteborg är det vardagsmat.
När jag var liten kom den fram en hen och lämmnade en lapp där det stod att hen behövde pengar till sin son osv. Jag var liten då och förstod inte så mkt mer en att självklart ger jag hen en liten slant. Men i dag...vet jag inte om jag vill ge. Jag tror inte hennes liv blir bättre, eller kanske det blir sämmre om det kommer tillbaka till nu vem som står bakom och när det inte fått ihop något...??
 
Tankarna är är många och jag vet inte vad som är rätt att göra. Hur känner ni när ni gårförbi folk som sitter så här, eller kommer fram med en lapp där det står att det behöver pengar? 
Ger ni dem pengar eller säger ni nej, jag säger oftas nej då jag inte ha några mynt på mig. Har alltid kort, men om jag skulle ge, vars går pengarna då?
Får hen pengarna, eller ska någon annan ha dem? Om det tar pengarna, blir det droger och sprit det går till då? Många frågor och jag kommer alltid känna det där obehaget om vad/vem som står bakom att det sitter där det sitter....
 
 
 
Canon EOS 60D EFS 55-250mm

Portätt inomhus med Erik

 

Erik

 
Canon EOS 60D EF 50mm 1:1,8
 
Här kommer det sista bra bilderna på Erik, det var kul att fota en kille. Har varit mest tjejer på bloggen, men inte många killar som vill stå framför kameran ^^
När jag väl ska fota blir man lite fundersam hur man ska be dem stå, är ju så van fota tjejer :]
 
Hoppas ni gillar bilderna och jag tycker Eric var avslappnad och hittade sina poser som passade in riktigt bra.
 

Erik

Dags att titta hit singeltjejer!
I går fotade jag Erik litegrann, då han bjöd mig och Robin på god middag (han kan laga mat^^), han ville ha lite bilder och självklart ställer jag upp.
För är det något jag behöver öva på är det spontana porträttbilder. Jag blir alltid virrig och lite vilsen då man bara ska fota porträtt.
Sen må mitt 50mm objektiv vara det bästa, men blä vad det har svårt att sätta focuspunkten där jag vill ha den. När man fotar halvfigur är det inte det lättaste att få kanske just anisktet i den perfekta fokusen. (Tips på detta kan jag mer en gärna ta i mot)
 
Men det jag hittils sett av bilderna, blev dem inte så tokiga, jag menar modellen var det ju inget fel på ^^ En go och glad kille kommer ni får se mer av här på bloggen. 
Jag tänkte börja med att i alla fall bjuda på min favoritbild. Han tog hos till en jätte mysigt ställe, här måste jag bara fota mera! 
Tyvärr började det mörkna (bilden är redigerad mörk) och regna... Så vi fortskatte att fota inne sedan. 
 
 
 
Canon EOS 60D Ef 50mm 1:1,8
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ny kameraväska

 
Jag har länge dräglat över denna kameraväska, och förra månaden bestämde jag mig för att trycka hem den. Jag ville ha en snyggare som passar bra till finare tillfällen. Den var dock mindre en vad jag trodde. Men den rymmer två objektiv och min kamra. Behöver dock göra ett till hål så jag kan förlänga remmarna för den är lite svå att stänga just nu.
 
Denna väska finns i olika modeller och en massa fina f'ärger, den kostade runt 300 kr på miniinthebox. Detta är ingen svensk sida, men det står på svenska. Det har billiga saker, köpte min fjärrutlösare här också för bara 29 kr i stället för 200 kr.
 
Men jag vill bara säga, vilket jag hade missat, DHL kommer köra hem paketen och du måste beala tull! Så det få sakerna jag köpte blev 300 kr dyrare... 
 
Men nu har jag min fina tukosa väska i alla fall, men kommer nog inte köpa där igen. Det gick rätt fort att få hem det och sakerna funkar som det ska. Får visa det andra jag köpte sen i min andra blogg.
 
Så är det värt att betala tull så tycker jag du ska gå in och titta, det har allt mögligt, påminner lite om  hemsidan fyndiq :)
 
Sen finns det en massa andra sidor, men det mer designade kramväskorna kostar en hel del....
 
 

Transparant text i PS

Fick en fråga om hur man gör för att få transparant text i PS. Har försökt göra på ett enkelt sätt för att visa. Hoppas ni förstår och lycka till! Det är väldigt enkelt och en bra grej om du vill göra din egna vattenstämpel på bilderna osv :)
 
Sök upp symbolen [T] på sidopanelen.
 
Plasera ut symbolen som kommer  efter du tryckt på [T] på valfritt ställe på din bild.
 
 Markera texten för att välja vilken färg du vill ha. Gå upp till rutan för färgpanelen som är svart eller en annan färg, beroende på vad du haft innan. 
 
Där efter väljer du vilken stil du vill ha på texten.
 
Sedan går du till opacitet, här ändrar du hur transparant texten ska vara. 
 
Dra ned till ett värde som passar dig.
 
 
Lycka till <3

Lyckan av dina små ord

Mötess av två kommentarer just som var från min älskade pojkvän <3 Känns bra veta att man är saknad och att han lever :] Små tårar kommer, alltid jobbigt lämmna i från sig sin going ^^
 
Men snart är du här, och denna fredag tänkte jag att jag skulle lägga upp lite saker som det har frågats efter. Ber om ursäkt att ni fått vänta, men ska bara fixa med bilder osv så kommer det snart :)
 
 

Ta den tid du behöver

Nu måste jag skärpa mig!
Jag vill så gärna alltid skynda mig med att lägga upp mina bilder att det är halv färdiga, eller så jobbar jag alltid med bilderna sent på kvällen då jag är så trött att ögonen går i kors.
 
Nu måste jag skärpa mig och låta det ta sin tid, bilden jag la ut i går har jag gjort om gud vet vad hur många gånger och laggt upp en ny varje gång. Varje gång hittar jag något fel! 
haha, så nu ska jag verkligen ta det lugn, redigera då jag är pigg. Hällre lägga upp  väl arbetade bilder en halvklara.  Allt tar sin lilla tid :) 
 
Sen är det rätt bra att gå i från bilden också, för då ser man bilden med frächa ögonen, i stället för att hitta fel när man redan laggt upp den...
 
SKÄRPNING!
 
 
 
 
 

AMAZING

Canon 60D ef 50mm + RC-6
 
I dag har jag prövat att fota porträtt i RAW och öppna den i bridge ("bildspel") där kan du se alla dina bilder i minatyr och sätta stjärnor från 1-5. Då får du bilderna i ordning efter favoriter.
Sen har jag redigerat lite i elements, efter det sparade jag ned bilden i PS egna format PSD (väldigt bra att göra om du vill redigera eller gå tillbaka till bilden och ändra något. För att inte mista kvalite.)
 
Där pysslade jag på med en hel del och framför allt med ögonen som jag ville skulle bli klara och träda fram mer.  Vilken skillnad det är att redigera i RAW, kunde göra ögonen klara hur mkt som helst utan att det ska bli fult och suddigt!
 
Sedan öppnar jag PSD filen i LR om jag vill göra något där, när jag är klar så sparar jag på hög kavlite 87-100 och beskär ner bilden på 1000-1200 mp och väljer JPG och sen är det bara lägga upp den på bloggen :D 
 
Jag älskar att jag lär mig mer och mer och blir bättre och bättre!

Hunger

Canon 60D Ef 50mm 
 
I söndag tog jag till med fönstriket igen (använder ljuset från ett fönstrer för att få fina profilbilder), fast denna gången i svartvitt. Först försökte jag ta n¨gra fina bilder då jag hade fläta, men det kändes så platt å tråkigt. Så jag släppte ut året och ruffsade om det och la det över ansiktet för att skapa lite konst och känsla. 
 
Så lite kan göra så mkt, hoppas nu ska gilla mina sitsa JPG bilder, ska pröva att fota porträtt i Raw någon dag framöver :)
 
 
 
 

Börja fota i RAW

JPG/JPEG har vi nog alla hört talas om, men vad är RAW? Jag har läst lite över allt att det ska vara så mkt bättre att fota i det formatet. När jag testade för första gången så gick det ju jätte bra att fota. Men då jag skulle öppna, funkadet det inte alls. 
 
Man behöver ett speciellt porgram, det hade jag inte då men det har jag i dag. Dels fick jag med elements nu när jag köpte min 60D. Sen har jag LR 5 som jag upptäckte kunde öppna bilderna. I går testade jag om det skulle gå. 
 
Jag letade upp mina inställningar för RAW/JPG (läs instruktionsboken) i kameran, ställde in att jag kunde fota i båda formaten, utifall det inte skulle gå att öppna RAW filerna.
 
Men när jag väl kom hem gick det galant, nu var det bara att börja jobba! Tyvärr kan du bara ha JPG bilder här på bloggen, vilket är synd. Men för att inte missta all den fina kvaliten gjorde jag så här.
 
1 öppnade bilderna i Lightroom 5/elements
 
2 redigerade litegrann efter behov
 
3 spara ned bilderna i tiff format (bra format som håller kvaliten på bilderna om du vill fortsketta redigera dem i ett annat program)
 
4 öppnade tiff filen i Photoshop (CS6)
 
5 redigera ytterligare om du vill och minska ned bilden en anning för att passa din blogg (800pix)
 
6 Nu ska du spara ned bilden för webb, dra upp till 87-100 kavlite och nu kan du välja JPG.


Jag säger bara en sak.. ALDRIG MER JPG FORMAT!
 
Är så glad att jag lärt mig bara så där, det låter jobbigt och visst blir det en hel del mer mappar och bilder på datorn. Men det är det värt. RAW bilderna kan du alltid gå tillbaka till i sitt orginal och redigera om den på nytt. En JPG bild får sämmre kvalla ju mer du öppnar och håller på med den. 
 
RAW tar mer plats på kamran, så det är bra att ha många minneskort, men tycker du om att redigera bilder och vill ha bra kvallite är det dags att ta ett nytt kliv, för att bli en bra fotograf.
 
Här nedan kan ni se två bilder, den första är i RAW format och den andra är en direkt JPG bild. Man ser verkligen sklinnad, det trodde jag aldrig. Båda är redigerade och jag har försökt dra upp klarhet och contrast så mkt som mögligt för att komma nära RAW bilden, men det är långt i från samma.
 
JPG bilden är mindre för jag valt en webb anpassad bild i kamra inställningarna.
 
Lycka till med RAW!
 
RAW                                            JPG
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 

svisch bilder

 
Canon 60D EFS 18-55mm 
 
Detta var vad jag gjorde i går kväll, tog med mig hela utrustningen och denna gång hade ja en assistent. Kändes bra att ha Robin ute i regnet. För visst skulle det börja regna mitt i allt ihopa, inte hade jag något skydd heller. Så sista gången jag utsätter mina dyra utrustning för sådant! 
 
Ovan ser ni så kallade svisch bilder, här använder du långslutar tid (2"5) var jag nere på och ett iso tal på 400. Jag hade inställningen (TV) då har jag fullkontroll över slutartiden och bländaren styr sig själv. Jag tycker ni ska ut och pröva! Riktigt kul se och förstå sig mer på kameran och dess funktioner. 
Jag använde även denna metoden här, fast med en annan tid på slutaren. Det blir riktigt vackra och häftiga bilder med lång slutartid.
 
Detta kan du göra med vilken modell som helst på systemkameran, glöm inte stativet eller något skydd när det regnar :)
 
 
 

Kan ni gissa vad jag fotade?

 
I går var jag på ett litet fotoprojekt som vi skulle testa på där hemma från skolan. Har länge velat göra det så det var bara kul att det kom upp som "läxa"  :) 
Bilder kommer sen i eftermiddag.

Leker i natten

Canon 60D ef 50mm 1:1.8 
 
Jag och min 60D tog oss en kvällsrunda för att se vad den skulle gå för i fredags. Jag prövade det olika inställningarna för vitbalans, iso, blixt och slutartid. 
Det är riktigt roligt att se vad det olika inställningarna gör och vad som händer i det olika lägena och vad som passar bäst :)
 
I morgon kommer det upp bilder på lite annat som jag fotade i dag, men nu är jag så himmla trött att jag snart sommnar med datorn i knät eller så får datorn mig på sig ^^
 
God natt!
 
 
 
 
 

RSS 2.0